if-no-one-hates-it-no-one-really-loves-it

If no one hates it, no one really loves it.

Jessica Walsh

De Loden Leeuw; oftewel de prijs voor de meest irritante reclame, ging in 2019 naar Haribo. ‘Bah, wat een irritante stemmetjes en wat een irritante uitvoering. Letterlijk een ontzettend kinderachtige reclame’, zegt de jury.

Moet je daar als marketeer nou blij mee zijn of juist niet? ‘Zeker wel!’, zou Jessica Walsh zeggen. Want een merk moet iets oproepen bij mensen en in het bijzonder bij jouw doelgroep. Het liefst een positief gevoel, maar van negatieve reacties hoef je niet te schrikken. Veel erger zou het zijn als je hele doelgroep er neutraal op reageert.

Bij Haribo is dat laatste a mission impossible. Het merk verdeelt de Nederlandse huiskamer. ‘Nee, zapp weg!’, zegt je puberzoon, terwijl jijzelf al klaar zit om één van de stemmen of typetjes perfect na te bootsen. Hoe je er ook op reageert, iedereen kent de reclamespot, iedereen weet dat ie van Haribo is en iedereen heeft er wel een mening over.

Doe je dan iets vreselijks? Of doe je dan iets vreselijk goed? Misschien wel allebei. In elk geval begrijpen de branding managers dat mensen iets willen voelen bij een merk.

Welk gevoel wil jij teweegbrengen met jouw merk? En durf je daarbij het randje op te zoeken, of blijf je in het midden?

Ook bouwen aan een waardevol merk?

Abrnd maakt het ontwikkelen van waardevolle merken beschikbaar voor alle soorten bedrijven over de hele wereld. Leer meer over ons platform.