Bepaal de consistentie van jouw huisstijl en andere merkelementen.

Het merkflexibiliteitscanvas is een hulpmiddel te gebruiken door alle medewerkers van een bedrijf waarin zij kunnen zien welke merkelementen vast zijn, welke meer flexibel zijn, en welke merkelementen zij vrij mogen aanpassen om nieuwe uitingen te creëren.

merkflexibiliteitscanvas-merk-flexibiliteit-canvas

Wat is het merkflexibiliteitscanvas?

Het merkflexibiliteitscanvas kan gebruikt worden om te bepalen welke elementen van jouw merk het merk herkenbaar en bekend maken en welke niet. Op basis van deze kennis kunnen betere richtlijnen worden gedefinieerd zodat consistentie bewaakt kan worden, maar ook vrijheid gegeven kan worden aan mensen die jouw merk moeten communiceren.

Het canvas kan met alle soorten elementen gevuld worden. Van huisstijl elementen zoals de rode kleur en witte golf van Coca-Cola tot en met de werkgeverscultuur van bijvoorbeeld &Samhoud.

Het doel is om duidelijk te krijgen welke onderdelen voor jouw merk bijdragen aan het onderscheiden van het merk en daarom hetzelfde moeten blijven zodat zo veel mogelijk mensen het merk gaan herkennen en onthouden. Zo kan ook bepaald worden welke elementen er weinig of niet aan bijdragen, zodat er ‘speelruimte’ ontstaat voor collega’s en partners om zelf invulling aan te geven.

Specifieke toepassingen

Als je bezig bent met de ontwikkeling van je huisstijl kan dit canvas ook daarvoor gebruikt worden; om te bepalen welke huisstijl elementen (of andere elementen die een zintuig prikkelen) bijdragen aan de herkenning van het merk.

Denk bijvoorbeeld aan de slogan ‘Even Apeldoorn Bellen’, die is bekender dan de huisstijl zelf. Voor andere merken is het juist een geluidje zoals de plop van Grolsch. En weer voor anderen kan dit de kleur zijn zoals bij Coolblue.

Ook hier gaat het erom dat je in kaart brengt welke onderdelen onderscheidend en herkenbaar zijn of moeten worden voor jouw merk en welke juist vrij zijn om invulling aan te geven.