Het Waardepropositie Canvas helpt inzicht te geven over de fit tussen het product en de klant.

Succesvolle bedrijven creëren producten en diensten die hun klanten écht willen. Om daarbij te helpen heeft Strategyzer een Waardepropositie Canvas ontworpen. Die kun je hier downloaden.

Bij het versturen van dit formulier gaat u akkoord met de privacy statement en dat Abrnd u relevante informatie toestuurt zoals andere downloads, updates en aanbiedingen. Uiteraard kunt u zich altijd en op elk moment afmelden via de (unsubscribe) link die onderaan in elke mail terug te vinden is.

Download gratis.

Bij het downloaden gaat u akkoord met de privacy voorwaarden. In het kort: we gaan u ‘NIET’ spammen, we spelen uw gegevens ‘NIET’ door aan derden. Wat we wel doen is waardevolle andere informatie toesturen wanneer die beschikbaar is. Ons doel is om u te helpen. Mocht u dat toch niet willen, kunt u zich logischerwijs altijd afmelden.

Wat is het Waardepropositie Canvas?

Het waardepropositie canvas dat ontwikkeld is door Strategyzer (A. Osterwalder) helpt om inzichtelijk te krijgen hoe een bedrijf de beste waarde creëert voor een doelgroep. Tijdens het invullen – dat idealiter in groepsverband plaatsvindt – beschrijf je de taken van de ideale klant, de problemen die zij ondervinden tijdens het behalen van die taken, en de voordelen die ze na het volbrengen ervan ervaren. Met deze inzichten is een bedrijf beter in staat te beoordelen of hun product of dienst aansluit bij al die aspecten en zij zodoende het product of dienst verder kan verbeteren.

Stap 1: Definieer de klant

De eerste stap bij het invullen is het zich verplaatsen in de klantkant (rechts). Wat zijn de taken die hij/zij probeert te volbrengen? Tegen welke problemen loopt de klant aan? En welke voordelen hoopt deze te behalen wanneer de taak volbracht is? Het invullen van de klantkant is makkelijker wanneer vooraf de markt en het segment is gedefinieerd. Eventueel kan nog meer de diepte in gedoken worden om per persona dit canvas in te vullen. De vuistregel is simpel: hoe beter de klant begrepen wordt, hoe beter het aanbod daarop aan kan sluiten.

Stap 2: Visualiseer de waarde die het bedrijf creëert

Wat zijn de belangrijkste elementen van het product, hoe elimineren die aspecten de problemen van de doelgroep? En hoe worden voordelen voor de klant gecreëerd? Het invullen van de bedrijfskant helpt om onderscheid te maken tussen het product of dienst, functies van dat product of dienst, en de voordelen die het met zich meebrengt. Dit helpt om in de volgende stap te bepalen of er een ‘fit’ is tussen de doelgroep en het bedrijf, maar kan ook helpen communicatie meer klantgericht vorm te geven.

Stap 3: Creëer een fit

Geeft de bedrijfskant antwoord op de klantkant? Zet de taken, pijnpunten en voordelen van de klant tegenover de producten/diensten, pijnverzachters en voordelen van het bedrijf en beoordeel of elke invulling van de klantkant (rechts) aan een antwoord van het bedrijf (links) gekoppeld kan worden. Is dat het geval? Perfect. Is dat niet het geval, dan is er ruimte voor verbetering.

Let op! Er is altijd ruimte voor verbetering om de verwachtingen van de klant te overstijgen.

abrnd–waardepropositiecanvas