Wat is een huisstijl? De enige échte definitie van ‘huisstijl’

 In Branding, Design, Huisstijl

Dit artikel is onderdeel van de serie: een waardevolle huisstijl, en spitsen we toe op de enige échte definitie van een huisstijl.

 

Waar in hemelsnaam is dit artikel voor nodig? Iedereen snapt wel ongeveer wat een huisstijl is! Toch?! Dat zou je wel denken. De klemtoon ligt echter op ‘ongeveer’. Het internet staat namelijk bommetje vol met definities en omschrijvingen van wat een huisstijl nou eigenlijk is. Het resultaat: een hoop ruis. Wat hoort er wel onder een huisstijl? En wat niet? Wat kan ik verwachten van mijn ontwerpbureau? Wat zet je in een huisstijl handboek? En ga zo maar door. Dus, laten we duidelijkheid scheppen.

 

Het gaat niet om het uiterlijk! Of tóch wel?

Als je net iemand ontmoet is het moeilijk een uiterlijk vertoon volledig te negeren. En zelfs al ben je in staat visuele (voor-)oordelen naast je neer leggen, iemand heeft nog steeds een uiterlijk. Precies hetzelfde geldt voor een bedrijf. Of je het nu wilt of niet: elk bedrijf heeft een uiterlijk en dus een huisstijl. Het is daarom een belangrijk onderdeel van jouw merkidentiteit en merkstrategie.

Voor de goede orde, een merkidentiteit manifesteert zich in alle lagen binnen een organisatie; van de manier waarop een receptioniste de telefoon opneemt tot en met het drukwerk, terwijl de huisstijl zich beperkt tot alleen de visuele (en audio) aspecten.

 

 

Wat is de definitie van een huisstijl?

Laten we de hamvraag van dit artikel eerst beantwoorden voordat we de diepte in duiken: Een huisstijl is de visuele representatie van je merk of bedrijf.

“Een huisstijl is de visuele representatie van een bedrijf of merk.”

 

Het is het uiterlijk van je merk. Een huisstijl is eigenlijk alles wat je met het oog kunt waarnemen. Het is de indruk die je op mensen maakt, nog voordat je je mond open doet.

Let op! Wat belangrijk is om te beseffen is dat een huisstijl niet optioneel is. Je hebt sowieso een uitstraling. Als je er niks aan hebt gedaan heb je gewoon (in het beste geval) een hele simpele uitstraling.

 

Geen zorgen, je bent niet alleen.

Schrik niet! Er worden op het internet behoorlijk wat definities door elkaar gehaald en ter plekke verzonnen. Zelfs de meest toonaangevende bedrijven halen veel termen, zoals visie, missie en purpose, vaak door elkaar. Bedrijven schrijven artikelen en pagina’s over het creëren van een sterke merkidentiteit terwijl ze eigenlijk bedoelen dat ze een mooi logo voor je ontwerpen. En visuele identiteit als term, die bestaat eigenlijk helemaal niet.

Een huistijl is onderdeel van je merkidentiteit. In het engels wordt het vaak de ‘Trade Dress’ genoemd. De definitie luidt als volgt (Neumeier, 2013):

Trade dress: colors, shapes, typefaces, page treatments and other visual clues that create a brand identity.

De trade dress bevat de huisstijlelementen van een product of merk die toegeëigend kunnen worden. Sterker nog, als je het goed doet zijn de elementen zelfs te beschermen tegen het mogelijke kopiëren van de concurrent. Een voorbeeld van de trade dress is het design van de Coca-Cola fles, of de geel-blauwe tassen van de IKEA.

 

 

Het grote verschil tussen identiteit en huisstijl.

Op het internet wordt de vertaling van huisstijl naar het Engels vaak als ‘Corporate Identity’ gegeven. Hoewel een corporate identity inderdaad ook wordt vormgegeven met huisstijl elementen, hebben de woorden ‘identiteit’ en ‘stijl’ wel tamelijk andere definities.

Identiteit is samen te vatten in een woord: karakter. Verrassing; karakter is niet alleen het uiterlijk, maar zit ook voor een groot deel van binnen. Net als bij mensen dus.

 

Don’t judge a book by its cover.

 

Wanneer we het dus over identiteit hebben, merkidentiteit, bedrijfsidentiteit of zelfs identiteitsbewijs, gaat het om meer dan enkel visuele kenmerken. Een identiteit is een begrip waarmee een persoon, groep of bedrijf kan worden gekarakteriseerd. Het uiterlijk is daar (in de meeste gevallen) een product en onderdeel van. De huisstijl is het visuele gedeelte van de identiteit.

Om een compleet beeld te krijgen van hoe een huisstijl zich met een ander merkelement verhoudt, maken we gebruik van het Brand Identity Prism (Kapferer). Hierin wordt duidelijk dat de huisstijl (of eigenlijk het fysieke in het model van Kapferer) een onderdeel is van de totale merkidentiteit. De huisstijl bestaat vervolgens weer uit een aantal andere onderdelen. Voor de goede orde: de fysieke eigenschappen van een merk kunnen bijvoorbeeld ook aspecten zijn zoals de vorm van een Coca-Cola fles of de IKEA tas.

 

Brand Identity Prism, Kapferer.

 

Meer over alle verschillende huisstijl elementen lees je in het artikel huisstijl palet.

 

Judge a book by it’s cover.

‘Oké. Waarom is dat nou zo belangrijk?’

Een huisstijl werkt hetzelfde als je kledingstijl. Je hoeft er niet over na te denken, maar mensen gaan bij het zien van je kleding automatisch een idee vormen. Iemand in pak zal anders worden beoordeeld dan iemand die in oude vieze kleding loopt. Als je dat vertaalt naar de huisstijl (visuele representatie) van jouw bedrijf, dan betekent dat jouw doelgroep automatisch een idee krijgt bij het zien van jouw ‘stijl’. Lees meer over het creëren van een herkenbare huisstijl.

 

One look is worth a thousand words – Frederick R. Barnard

 

Hoewel het merendeel zal beamen dat iemand of iets beoordelen op het uiterlijk niet altijd even koosjer is, doen we dit toch allemaal automatisch. En daar is een goede reden voor: een fijn leven.

Onze hersenen – en met name het reptielenbrein (vechten of vluchten) – zijn namelijk veel sneller in het verwerken van beeld dan van tekst. In een fractie van een seconde kunnen we door iets te zien een aanname doen of zelfs een beslissing nemen. Zo vermijden we bijvoorbeeld mensen die boos kijken en geven we wat extra gas bij een oranje stoplicht. Zonder ook maar een seconde bewust na te denken.

Diezelfde kennis en kunde passen we toe op een huisstijl.

 

Binnen een fractie van een seconde weten we dat links lief bedoeld is en rechts bedreigend. De twee voorbeelden hierboven hebben een nogal extreem hoog contrast, maar elke vorm, kleur, geur, etc heeft een betekenis voor ons. Zo staat de kleur blauw bijvoorbeeld bij de meesten symbool  voor ‘betrouwbaar’ en ‘professioneel’. En geel+blauw juist voor goedkoop/betaalbaar.

Het is dus zaak om de huisstijl elementen te vinden met de juiste betekenis die passen bij jouw merkidentiteit en om jouw merkidentiteit vorm te geven.

 

 

Zie je het licht al? Dan doen we er een schepje bovenop.

Naast de algemene betekenis die bepaalde stijlen voor ons hebben, kan een huisstijl ook meer voor ons gaan betekenen naarmate we er meer ‘ervaringen’ mee hebben. Zo associëren we de kleur blauw niet alleen met ‘betrouwbaarheid’, maar linken we die, mits die gecombineerd is met een witte tekst en een oranje punt, ook aan ‘witgoed’, ‘humor’ of zelfs ‘leuk bedrijf om voor te werken’.

 

 

CoolBlue heeft die huisstijl zo lang, zo consistent doorgevoerd in alle communicatiemiddelen dat die door bijna heel Nederland is onthouden en vertrouwd. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf direct herkenbaar is en dus voor meer verkoop zorgt.

Lees hier meer over het creëren van een waardevolle huisstijl.

 

Conclusie

Een huisstijl is dus de visuele representatie van een merk. Een vertaling van je merkidentiteit. Een huisstijl is echter meer dan een mooi plaatje. Het zien ervan roept bedoeld of onbedoeld direct een gevoel bij ons op en kan mensen aanspreken of juist afschrikken. Als je een huisstijl lang genoeg en consistent doorvoert, kan een huisstijl zelfs voor meer vertrouwen en meer omzet zorgen.

 

 


Meer weten over hoe je een waardevolle huisstijl creëert?

In deze serie artikelen laten we de merkidentiteit even buiten beschouwing en hebben we het alleen over de huisstijl. Met de definitie van de huisstijl op zak, kun jij je volledig storten op het creëren van jouw huisstijl. Lees hier over een waardevolle huisstijl.

 

Recommended Posts