9 boeken voor het creëren van succesvolle merken

 In Brand management, Branding, Management, Marketing, Strategie


Marketeers worden steeds belangrijker binnen bedrijven. Uit onderzoek blijkt zelfs dat marketeers sneller CEO worden dan andere medewerkers. Hoe dat kan? Doordat hun expertise over het bouwen van een merk de sleutel is voor het creëren van een succesvolle organisatie. Een van de redenen waarom wij ons Brand Management Platform zijn begonnen.

 

Lees meer over het Abrnd platform.

 

Een bijeffect is een explosie van boeken waarin marketeers hun geheimen prijsgeven. (Niet helemaal natuurlijk; het blijven marketeers.) Hoe vind je in het bos van marketingboeken nou net die boeken die je beslist gelezen moet hebben? Abrnd heeft er negen geselecteerd die we van harte aanbevelen aan elke marketeer en (brand) manager.

 

The Brand Gap

Auteur: Marty Neumeier, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 208, Verschijningsdatum: 2005, EAN: 9780321348104

Het eerste boek dat we je aanbevelen is The Brand Gap. Bijna 15 jaar oud, maar voor sommigen nog steeds het enige echt belangrijke boek in ons vakgebied. Zover willen wij niet gaan, maar een must read is het zeker. Centrale vraag in the Brand Gap is: wat is branding en welke rol heb jij daarin als brand manager? Marty Neumeier neemt je mee op een reis naar het hart van wat een merk is – het verbinden van theorie met praktijk, van logica met emotie – en naar de magie om een onderscheidende, duurzame voorsprong te krijgen op de concurrentie. Neumeier schetst vijf essentiële disciplines om een sterk merk te bouwen en laat zien hoe je het gat tussen merkstrategie en the customer journey kunt overbruggen. Diepe kennis in nog geen 200 pagina’s, op een heel toegankelijke manier geschreven en uitgewerkt met anekdotes, klantcases en illustraties.

 

Designing Brand Identity

Auteur: Alina Wheeler, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 326, Verschijningsdatum: 2017, EAN: 9781118980828

Hoe ontwerp je je merkidentiteit? En hoe creëer je een herkenbaar merk? Dit boek is een eenvoudige gids voor het branding team, die je begeleidt door het hele proces vanaf de ontwikkeling van een merk tot en met de implementatie ervan. In de vijfde editie is aandacht voor opkomende trends en technologieën, zoals SEO, crowdfunding, social media cross synergy, enzovoort. Wheeler onderzocht en beschrijft 30 case studies van topmerken in verschillende sectoren over de hele wereld. Wat doen zij wat anderen niet, of minder goed doen? Je komt erachter als je je merk hebt uitgekleed tot op het bot. Coca-Cola, Nike, Disney worden altijd gezien als een betrouwbare keus met een hogere waarde dan welk concurrerend merk dan ook. Hoe bouw je zo’n merk en zorg je dat het altijd aan top blijft? Lees dit boek en je weet het. Daarna hoef je het alleen nog maar te doen. #kuch

 

 

Hooked

Auteur: Nir Eyal, Taal: Nederlands, Aantal pagina’s: 156, Verschijningsdatum: 2015, EAN: 9789089652706

Elke branding manager droomt ervan: jouw merk zo sterk en succesvol maken dat niemand er meer omheen kan. Hooked biedt je de sleutel en gaat nog een stapje verder; het boek geeft je tips om te zorgen dat klanten verslaafd raken aan wat jouw merk te bieden heeft.

Auteur Eyal maakt je deelgenoot van de kennis en ervaring die hij opdeed in de wereld van gaming en advertising. Die heeft hij gebundeld in vier simpele stappen die je kunt inzetten zonder dat je daar een groot marketingbudget of dure merkcampagne voor hoeft aan te spreken. Elke stap brengt je dichterbij het hoofddoel: jouw merk of product tot een vanzelfsprekend onderdeel of vaste gewoonte maken van het dagelijks leven van je klant. Twitter en Instagram hebben het op die manier aangepakt; jij kan het ook, of je nu voor een startup werkt of voor een gevestigd bedrijf.

 

Everybody Writes

Auteur: Ann Handley, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 320, Verschijningsdatum: 2014, EAN: 9781118905555

De complete handleiding voor het schrijven van goede content. Heb je die nog nodig dan, in onze short & snappy wereld? Ja, aldus Handley en zelfs méér dan vroeger. Onze online woorden vertellen wie we zijn. Ze bepalen of we slim, dom, warm, leuk, saai, deskundig of betrouwbaar overkomen.

Auteur Handley kan het weten; ze is een echte marketing veteraan. Als een gids leidt ze je door het complete proces van content strategie, -creatie, -productie en -publishing, met praktische handvatten om tot resultaat te komen. Of je nou een voor een groot merk werkt, voor een klein bedrijf of als ZZP’er, Everybody Writes geeft je tips voor het creëren en publiceren van welke content dan ook.

 

Contagious

Auteur: Jonah Berger, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 256, Verschijningsdatum: 2016, EAN: 9781451686586

Mond-tot-mond reclame is 10 keer effectiever dan traditionele reclame. Hoe komt het dat mensen over sommige dingen veel meer praten en delen dan over andere? Vertaald naar marketing: hoe zorg je ervoor dat iedereen over jouw merk of product praat?

Als iemand je dat kan vertellen, is het wel Jonah Berger. Berger wordt wereldwijd gezien als dé expert op het gebied van word of mouth, viral marketing en social influence. In Contagious onthult Berger zijn geheimen en laat hij zien hoe je met 6 basisprincipes kunt zorgen dat jouw product, merk, idee of dienst ‘besmettelijk’ wordt.

Contagious is een combinatie van baanbrekend onderzoek met krachtige verhalen. Zo laat Berger zien hoe je het voor elkaar krijgt om 200 miljoen klanten een filmpje te laten delen van een van de saaiste producten die er bestaan: een blender. Of het merk dat jij in de markt zet nu retespannend of poepsaai is, dit boek móet je gelezen hebben.

 

The Culting Of Brands

Auteur: Douglas Atkin, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 256, Verschijningsdatum: 2005, EAN: 9781591840961

Een merk neerzetten is één, je merk een cultstatus geven is twee. Hoe creëer je klantloyaliteit? En dan niet in de sfeer van: ‘Ja, daar ben ik best tevreden over’, maar bloedfanatiek: ‘Ik ga liever dood dan dat ik… en als jij een ander merk kiest, ben je mijn vriend niet meer!’ Oké, dat is misschien een tikkeltje overdreven, maar de subtitel is niet voor niets ‘Turn Your Customers into True Believers’.

Een echte Apple gebruiker spuugt op Windows. Wie Ben & Jerry’s heeft geproefd, slaat zelfs in de woestijn elk ander ijsje af. Met zo’n merk geef je meer aan dan simpelweg een voorkeur; je maakt een statement: ‘Dit ben ik en hier hoor ik bij’. Atkin heeft jarenlang onderzoek gedaan naar zowel cult-culturen (zoals de Hell’s Angels) als naar organisaties die cult-branding technieken gebruiken. Klanten zeggen er dit over: ‘Je voelt je uniek, belangrijk en je hoort bij een exclusieve groep’. Dat leidt tot heel solide langetermijnrelaties tussen merk en klant.

Hoe doe je dat nou? Hoe kun je een specifiek deel van de potentiële klantengroep eruit filteren en aantrekken? En hoe creëer je een ware mythe rond je merk? Dit boek vertelt het en wie het snapt heeft de heilige graal van branding gevonden. Want als jouw merk eenmaal de cultstatus heeft bereikt, is het nagenoeg onmogelijk om het voorbij te streven of van de troon te stoten.

 

The Art Of Choosing

Auteur: Sheena Iyengar, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 339, Verschijningsdatum: 2011, EAN: 9780446504119

Grolsch of Heineken, kopen of sparen, blijven of weggaan? Dat we elke dag keuzes maken, wist je al, maar hoe en op basis waarvan we dat precies doen… die vraag is veel moeilijker te beantwoorden. Sheena Iyengar deed een poging en wat ons betreft een heel geslaagde.

Maken we bepaalde keuzes vanuit een aangeboren instinct, of worden we vooral beïnvloed door de cultuur waarin we opgroeien? Hoeveel invloed hebben we er eigenlijk zelf op, echt? Iedereen weet hoe mensen kunnen bezwijken voor bepaalde verleidingen – toch die vette hap, toch dat concert, toch die smartphone – ook als ze niet zo handig of ronduit onverantwoord zijn. Iyengar deed onderzoek en haar antwoorden zijn verrassend. Als brand manager die keuzes moet maken in een tijd waarin de ene verandering nog sneller gaat dan de andere – en waarin beslissingen van jou en van je klanten soms verregaande consequenties hebben – kun jij er je voordeel mee doen.

 

Brand Thinking and Other Noble Pursuits

Auteur: Debbie Millman, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 336, Verschijningsdatum: 2013, EAN: 9781621532477

Debbie wordt gezien als een toonaangevend vormgeefster en visionair in haar vakgebied. In haar boek Brand Thinking and Other Noble Persuits schrijft zij over de staat van het bouwen van merken anno 2013 en mogelijke ontwikkelingen daarna. De focus ligt op een duidelijk onderdeel: bedrijven en mensen laten begrijpen waarom we eigenlijk merken bouwen en waarom we merken kopen.

 

Strategic Brand Management

Auteur: Kevin Lane Keller, Taal: Engels, Aantal pagina’s: 624, Verschijningsdatum: 2019, EAN: 9781292314969

‘Wat? Bijna 1000 pagina’s?’ Yep. Maar dan heb je ook wat. Wij van Abrnd noemen het niet voor niets onze bijbel.

Strategic Brand Management verschaft je een compleet theoretisch fundament over onder meer merkpositionering en definitie van merkwaarden, de rol van een merk voor mens, markt en maatschappij, de jongste neurowetenschappelijke en psychologische inzichten en branding en alles wat je weten moet voor het ontwikkelen, bouwen, beheren van een sterk merk.

Onmisbaar voor elke branding- of marketingstrateeg die zichzelf en zijn werk serieus neemt. Het boek inspireert en gidst je op strategisch niveau, en is aangevuld met talloze praktische inzichten en technieken om je merk elke dag te verbeteren, te beheren en langetermijnproof te maken. Je vindt in dit boek voorbeelden over nagenoeg elk onderwerp en meer dan 75 Branding Briefs die kraakhelder maken waarom bepaalde merken succesvol zijn en andere niet.

Geen zin in de Engelstalige versie? Heb jij ff mazzel: er is ook een Nederlandse versie die bovendien de helft dunner is.

 

Conclusie

Ben je gegrepen door een of meer van onze aanbevelingen? Dat is mooi, dan hebben we ons eerste doel bereikt. De vraag is vervolgens: ga je zo’n boek kopen (of lenen) en lezen?

Niet? Dan geven je we twee antwoorden; kies maar welke je het meest aanspreekt.

  • “Sukkel. Wat een gemiste kans. Scheer je weg. Je bent een schande voor ons vakgebied en elk merk plus elke klant onwaardig!”
  • “He-le-maal-geen-probleem-joh! Want wij van Abrnd hebben al die boeken al voor jou gelezen en vertaald in een systeem waarmee jij – ondersteund door al die merkenwijsheid – jouw merk kan bouwen. Kom kennismaken. En neem meteen je merk mee.”

 

Niet moeilijk. Toch?

 

Aan de slag?

Alle boeken doorlezen kost een hoop tijd. Het begrijpen van alle materie nog meer. En gezien het tijd=geld principe zijn wij bezig met alle info en data te verwerken in ons platform. Daarmee wordt u stapsgewijs aan de hand meegenomen in het hele branding proces zodat u precies weet wat u moet doen, waar u dat moet doen, wanneer u dat moet doen én hoe u dat moet doen.

Neem contact op met een van onze collega’s om een demo aan te vragen of meer informatie te ontvangen over de mogelijkheden.

Recommended Posts